Saturday, 27 March 2010

ikan patin masak asam dan sambal udang sempoi



Salam semua..
haih..kejaaaaap je dah petang Sabtu.pagi tadi saya duty konvo sebenarnya,harini half day,esok 1full day..
anak ngan bapak dah hanyut berselubung dalam aircond..amboi2..I taula sekarang cuace panas..
Tapi saya pulak tak reti tidur petang kekdahnya..so tekebil2 la sorg hadap pc petang2 nih.

Jom kite main masak-masak nak? (saya selalu cakap ngn Tomot, "jom kite main isap2 susu nak?" kalu time die asik nak tengok tv or sepahkan umah)

Lauk patin masak asam ni kegemaran abah Tomot.paling senang membuatnye..janji dapat ikan patin segar.
Dan lauk sambal udang tu saya yang pemalas ni paling suke,sebab saya dah siap2 blend sume cili..time nak msk,bawang tu sume saya hiris jer..hihih..

ok..jom tengok care membuatnye..

IKAN PATIN MASAK ASAM

Beberapa potong ikan patin
1 inci kunyit hidup*
6-7 biji cili padi*
Asam keping
Belacan*

Tumbuk bahan bertanda *
Masukkan ikan ke dalam periuk,masukkan bahan tumbuk,masukkan air sampai menenggelamkan ikan,asam keping,gula garam dan serbuk perasa secukup rasa.
rebuskan,biar sehingga menggelegak..lebih kurang 15-20 minit.
~tak perlu dibalik2kan,kerana ikan pasti masak
~cili padi yang diguna bergantung pada tahap kepedasan masing-masing
~belacan akan membangkit rasa masakan ini,kalau rajin bolehla letak daun kunyit yang dipotong kasar

SAMBAL UDANG SEMPOI
Setengah kg udang
Bawang besar 2 ulas*
Bawang putih 3 ulas*
3 sudu Cili yang telah dimesin
Gula dan garam secukup rasa
Asam keping

Hiris bahan bertanda *,tumiskan.bile naik bau masukkan cili mesin..bile dah agak garing masukkan gula..
tambahkan garam sedikit,asam keping dan akhir sekali masukkan udang.
Masak sehingga udang masak (bertukar kemerahan).
Jangan overcooked kerana udang akan keras.
~Asam keping sedikit sahaja kerana biasanya ia lebih masam dari menggunakan jus asam jawa
~Air akan keluar dari udang,jadi tak perlu tambah air,kecuali memang suka sambal yang basah
~Kalau ada lebihan sambal yang tak habis,boleh terus buat mee goreng / kueyteow goreng..heheh

selamat mencuba!!

7 comments:

shu said...

my favorite!!! selalu jugak beli lunch dgn lauk ni, tp, x memenuhi citarasa. Nk buat/masak sndiri??? Hmmm..kene ada geng nk makan..

YOI said...

sedapnye makcik..makin ligat nampak??aku wat nasi ayam hainan ahad aritu.tp malas nak tgkp gambar n update blog, sebab dah agak tak sedap..huhuhuhu...

dila~noor said...

shu~takde geng nk mkn ker?org kl tak pndai mkn patin eh?tp lauk patin kt pahang lg best kn..pekat!suke sgt..
t aku blh msk ni jerla..tempoyak cik abang tak makan..

yoi~hahaha..ni gmbor lame..awat nasi ayam ko..msti ade sesuatu tak ckp nih..nasi ayam hainan sdp pttnye kn?

YOI said...

ape2 nasi ayam pon mmg patutnye sedap le nyah...tp jadi tak sedap plak aku wat.aku tak letak minyak bijan kot which is one of the main ingredient. end up that nite, aku perap ayam with kicap n goreng..so the nasi ayam taste good..hahaha...

Madam Robert said...

oiit~!! *gulp* agak2 masak tu, hantar le kat akak sama.

dila~noor said...

yoi~memangle nasi ayam hainan kene pkai myk bijan..takpe2.share recipi pun ok ape =)hehe

kak hana~yolah tu kak..nak hntr ke paris ker?
kalu paris takpe..akak tu kt tgh laut kat mane2la..alamat pun takde..keh keh keh..just kidding =)

Redcomel said...

sedapnya dik... pandai dia masak :D