Wednesday 30 October 2013

cerewetnye si sambal sotong ^_^

Assalamualaikum..
muakla kot tgk gambar muka sendiri duk entry atas sendiri..hiks!!!
bagaimana anda buat sambal sotong?tetibe sangat!!
dulu-dulu tak pandai nak menguruskan mahkluk sotong ni..buat sambal dah cantik2..cili dah garing..tetibe sambalnye cair...tak suke..tak suke...
zaman bujang dulu masa duduk di Damansara Damai,serumah dgn kak rita..orang Alor Setar..belajar masak sambal sotong yang sedap.
rahsianya, mesti goreng tnpa minyak skjp sotong ni kasik kluar air dia..pastu tapis. then masakla sambal macam biasa, ikut cara masing-masing.
nak perturunkan tips sikit (mane tau nanti tomot dah besar baca blog ni)hehe
.nak kaler gelap camni..guna gula nisan (manisan) yang bentuknya bulat2 leper tu..
cara memasak pulak, bile tumis sambal dah garing,baru msk air asam..smpai pecah minyak sekali lg..baru msk sotong/udang. dan potongan bawang...dah masuk semua xyah tunggu lama..ratio cili dan bawang adalah 3:1 la lbh kurang. eceh!! mcm bgs2 je kan...
so..ni lah sambal sotong yang biasanya jadi signature dish kalau orang datang..senanggg..blh makan dgn nasi putih gandingkan dgn kuah lemak,takpun dengan nasi lemak..macam yang buat hari sabtu lepas ni..
erkkk. lapo plak ptg2 ni...sape suh baru upload gmbr sambal plak petang2 yg sejuk ni kan..
okla..till then

No comments: