Tuesday, 10 January 2012

mari selamatkan bumi!!

Assalam..

dalam entry Daiso ritu ade 1 bendealah yang tak reveal lagi kegunaan die kan?

meh saya share sumthing...

sila tick sendiri kalau anda mengalami situasi macam ni bile nak lupuskan minyak masak;


  1. Rumah takde tanah langsung,and yet minyak terpakai terpaksa buang dalam sink..
  2. Sink jadi tersumbat plak bile minyak jadi keras and berkumpul dalam saluran..euwwww!!
  3. Minyak terpakai disimpan2..taktau nak dihumban ke mane,last2 tumpah..dah jadi 1 keje lain nk bersihkan..
semua tu antara masalah yang cik diladilot kite hadapi...tetapi kini...dengan adanya bahan ini (maafin daku,tak pandai baca tulisan jepun)..minyak2 dapat dilupuskan dengan membuangnya ke tong sampah sahaja..

eh.buang dlm tong?lagila menyusahkan?

hehe..takla..jom kite tgk =)

 ok,nila bahannye...rm5 saje di daiso..kt dalam ni ade 5 paket kecik bahan yang digunakan untuk menjadikan minyak kite seperti gel (macam agar-agar) supaya boleh dibuang ke dalam tong sampah
 bahan ini dan minyak terpakai yang sy buat koleksi khas untuk eksperimen nih..heheh
 jangan risau..instruction ade dalam english walaupun segalanya kat depan kotak dalam bahasa Jepun...lemee share how to use it..1 - panaskan minyak terpakai kiter dalam kuali (die ckp kire2 80 degree celcius) , 2 - masukkan sepeket bahan nih 3 - tunggu sehingga minyak betul2 sejuk 
 ni la bahannye...keping2 kecik macam kelemumur..hahahahahasengalsss!!


 tada..............inilah hasilnye....

korang kalau umah ade tanah..mesti tak kecoh nak carik bende ni kan?tapi mcm kitorang ni,tanah kecik sekangkang kera pun dah disimen..kenela cari alternatif yang agak kearah menyelamatkan bumi..ecewwah..

ohye,ade 1 tips...memang lame jgkla nk tunggu bende ni keras sebelum korg boleh kopakkan (ayat gile ganas) agar2 minyak tu..tapi korg boleh percepatkan dengan menggunakan more than 1 kuali..permukaan yg lebih besar mencepatkan proses tu sebenarnye..

dulu kt fb ramai gak share dgn aku care nak lupuskan minyak ni...selain bli bende ni kat daiso,what you can do is letak sokkabar banyak2 dlm kotak kasut ke..then tuang minyak ke situ..paper akan serap minyak then paper tu blh dibuang mcm biase..lagi 1 cara,minyak2 ni disimpan blk dlm botol then korang buangla jgk seperti biase...nnt pepandaila org angkat smpah tu humban ke tempat yang patut....

i did sumthing to save mother nature...have you????

4 comments:

Noorul0206 said...

hai daqiso ni kat mane ye?

dila~noor said...

daiso kalau kt jb kat jusco bukit indah =)..sori lmbt reply..

Chibi Maruko said...

selalu buang minyak terpakai ni dalam toilet bowl da flush terus... ada orang kata tersumbatkan, entahlah 8 tahun buat camtu so far no problem.. tapi good idea pasal benda alah ni cuma entah mana nak dibeli..

Anna Ruslina said...

tahnk you for the suggestion! satu lagi cara ialah donate minyak terpakai ke kilang biodesel (selepas minyak sejuk dan dimasukkan dlm botol plastik)