Wednesday, 4 January 2012

aku dan masak-masak 2011

Salam...

kalau sape2 perasan blog ni asik bertukar layout je kan..nampak sangat tuan punyenya macam dah bosan habis..ntahla kenape..dahla mood blogging 2011 merudum mcm hape..ni sume gara2 mendapat teguran blogging ms keje..pdhl..tak smpt lgsg nk bt bende alah nih.. (patut simpan dlm lipatan sejarah jerla) 

blog ni tak berape berupdate tahun lepas...tapi ada banyak jugak kejadian yang tak patut dilupa begitu sahaja..

bile dibelek2 album tahun lepas..Masya Allah..banyak juga bende yang aku berjaya buat..macam takleh nak percaya..Dari segi skill, dah bertambah dari pndai masak lauk,dah bolehla baking kek,muffin,biskut...kirenye oven hadiah kawen tu tak jd gajah putihla..kagum jugakla sikit dengan diri sendiri..walaupun skill tu kire paling bodo la untuk orang yang berumur 30 tahun...hahah.and paling berjaya dari segi masak memasak ni bile aku dapat order untuk buat 90 biji muffin..yang diisi dalam goodies bag untuk sebuah golf tournament..bangga tahap cipan,tapi die punye hazab nak menyiapkan 8-9 adunan tu..Allah je yg tau..tapi enjoy gile!! mudah-mudahan aku akan berani try lagi banyak resipi ank boleh commercializekan..

mungkin masak-masak ni memang bersebati kot dalam diri..sebab mama memang kaki berniaga makanan sejak aku kecik,dengan biskut raya,kerepek,nasi lemak,laksa johor,kuih talam...aku kagumla dengan mama sebab boleh buat sume ni dalam keadaan pregnant,beranak kecik,dalam sibuk-sibuk menguruskan arwah papa yang sakit dan on-off masuk hospital...bukan senang nak jadi ibu nih..bukan senang jugak nak jadi isteri yang boleh same-same memikul beban untuk mencari nafkah untuk keluarga..

buat suami-suami di luar sane..hargailah isteri seadanya...mungkin dia terkurang di mane-mane..tapi cube fikirkan apakah yang dia sanggup buat walau lemah.letih, tak berdaya..demi kebahagiaan suami dan anak-anak...

tetibe plak kan?hahah..ntahla..mungkin 2012 blog dilanoor ni akan jadi tempat meluah perasaan kot...

dengan ini..I welcome 2012!! 
may more joy to come,more recipi to be tried, more business to be ventured,more skill to be enhanced...and the list goes on and on and on..........

ape jugakla yang aku masak tahun lepas yer..jom kite tgk...
 first time buat pancake sendiri gune resipi apam balik hanieliza...comeiii =)
 nak buat roti john,tapi pakai roti perancis..agagaga...yang penting abah tomot pun dah pandai buat sendiri!
 ayam bakar mayonis...lauk kecemasan di bulan puasa =) senang dan cepat disediakan
 my own version of bruschetta..haha..pkai minced mieat utk bt roti john,sapu tomato sos pastu tabur grated parmesan cheese...kite buat die..agagagaga
 cookies a la famous amos...sedappp!! pakai resipi hanamemories =)
 1st attempt of sherperd pie..dah sedap dah rase..cume tah bilela nak bt lagi..hanya masa menentukan..sebenarnye ko malas!!!
 muffin pojaan hati tomot dan abahnye...and sekarang sedang berada di pasaran..hehhe
 my oven baked chips..skrg sy tidak lagi menggoreng fries yer..yg dibakar adalah lebih sedap..crispy kt luar..lembut kt dalam..sebijik macam fries mcD =)

owh..ni bukan masakan..tapi invention sendiri..natural yogurt with strawberry topping...addicted!!!!

ok,last but not least...chooey gooey yummy brownies...sedap..tapi manesssss sgt..heheheh =)

so......adekah blog ini akan menjadi blog masakan pulak tahun ni?kite tunggu dan lihat jerla...hehehe

4 comments:

ishamizu said...

Wah terliur akk tgk sume tuh dah la tgh lpr mlm2 ni! Hehe
Happy new year, slmt maju jaya dgn bisness k ! Bilala turn akk plak ek? ;D

Marsha~ said...

woaaaahhhh.. kehlassss......... kalau tayang resepi lagi kehlassssss.. hehehe

dila~noor said...

haha,kak izu..tq..all the best to you too =)

marsha..resipi?ok2..nenantila bile try lg..tah bile la nk try lagik sume nih..haha.tggu bulan pose kooot

Ummi Salsabila said...

rajinnya masak! brownies tu sgt menariklah.resepi bglah sekali.:)